Idag städar vi!

För imorgon är det nyårsafton och då får vi gäster. Vad hittar ni på, på nyår?

Här kommer några bilder som inte har något med nyår att göra, förutom att barnet på bilderna kommer att fira nyår med mig.

Nybadad och iklädd julklappsbadrocken som farmor och farfar köpt.







Renoveringen del 1

Renoveringen körde som sagt igång på annandagen. Ny färg, nya luckor och nya köksbänkar ska det bli.














Juldagen - Slagen hjälte

Ny pyjamas och väääääldigt trött. Men inte vill man sova för det...




Lite till kan jag nog kämpa mig uppe...


Titta vad pigg jag är!

Juldagen - Julklappsutdelning

Vidar fick så många roliga leksaker!!! Här en pedagogisk trälarv från farbror




Ett elpiano av faster.







En träkrokodil av farmor och farfar




 


Juldagen - I väntan på julklappar

Vidar och hans gudfar läser lite







Renovering pågår...

...och därför ligger jag lite efter med uppdateringarna. Men håll ut! Det kommer bilder från juldagen, vilken dag som helst.

Julafton - Gåbilen

Roligaste leksaken var nog trots allt gå-bilen som han fick av mormor och morfar. Vi hann inte få ut den ur kartongen innan han hade börjat leka med den.


























 

Julafton - Julklappsutdelning

Ett kul pussel


En fin bok




En xylofon!



Julafton - Julmat och tupplur

Hade ett hilma sjå att få till det med självutlösaren, men till sist kom hela familjen med på en bild.


Sedan fick alla vänta på att Vidar sov klart innan vi kunde dela ut julklapparna

Hela familjen samlad (även Gullan)


Julaftons outfit


Julafton - Gullan och Manfred




Fina tomtar

Kolla vilka fina tomtar min kompis A har gjort. En fick mamma i julklapp och en behöll jag själv :)

Tomten kom...

...och la paket i julstrumpan.





Mys med pappa

Lite fler bilder från igår.





Födelsedagsfirande

Igår firade vi Vidars födelsedag. Bengan gillar också paket.






Mammas kusin hade skickat en jättekul bil som uppskattades mycket!










Gullan fick kläder


Men det gillade inte Vidar alls, särskilt inte mössan.


Bättre utan




Han fick även fina kläder, fler tillbehör till Gullan samt en pojkvän till Gullan som döptes till Manfred.

Lucka 24

Väl hemma blev värkarna tätare men de värsta smärttopparna togs bort med hjälp av tabletterna  jag fått på sjukhuset. Försökte sova men det var omöjligt, varje gång jag gled in i sömnen så vaknade jag av en ny värk. Så ändrade plötsligt värkarna karaktär. Åh, så fantastiskt det kändes! Var så befriande att slippa denna omtöcknande uttröttande smärta. Fick plötsligt ett behov av att trycka på under varje värk och ringde upp till förlossningen för att höra om det här verkligen var som det skulle. Jag försökte förklara men barnmorskan trodde inte att det var krystvärkar eftersom jag var förstföderska så vi bestämmer att vi ska avvakta lite till och lägger på.


Egentligen är det så att jag redan nu känner att den är på väg men inte förstår det i mitt trötta och omtöcknade tillstånd. Jag går in och lägger mig på sängen igen och känner efter med fingrarna och stöter på ett huvud! Fortfarande omtöcknad och förvirrad beordrar jag S att hjälpa mig på med kläderna eftersom något är ”fel” och vi måste åka in nu! (Varför vi i det här läget inte ringde en ambulans är så här i efterhand ofattbart men visar på hur förvirrad och stressad man faktiskt blir).  Väl i bilen ringer jag återigen till förlossningen och förklarar att jag håller på att föda barn i bilen vilket hon i andra änden inte tror på.

-          Men jag känner huvudet!

-          Va?

-          Jag kan känna huvudet med fingrarna! Barnet kommer nu! Och för första gången denna kväll är det så äntligen någon på förlossningen som lyssnar på mig,

-          Jaha, men då ska du ju inte prata med mig då ska du ringa 112. (Konstigt att de inte kan koppla direkt till SOS Alarm från förlossningen)

Så jag ringer upp 112 och meddelar mellan värkarna att jag håller på att föda barn i bilen. Vi bestämmer en mötesplats med ambulansen och barnmorskan kopplas in på linjen (tydligen kan man tack och lov koppla från 112 till förlossningen i alla fall).


Plötsligt inser jag att barnet verkligen är på väg ut, vi kommer inte hinna upp till sjukhuset, vi kommer inte hinna möta ambulansen, bebisen kommer nu. Det här händer inte, det är sånt man läser om i tidningen men det händer inte mig far det genom huvudet innan nästa värk kommer och jag krystar ut bebisen.

-          Stanna bilen!

-          Jag kan inte, svarar en något stressad S som befinner sig mitt i en rondell.

-          Stanna bilen, jag har ett barn i byxorna!

-          Ta av dig byxorna, hojtar barnmorskan i telefonen.

-          Då måste jag lägga på, svarar jag som ligger fastspänd och inknölad i bilbälte och vinterjacka.

-          NEJ!! Skriker barnmorskan och tjejen hos 112 i unisot


Under tiden har S hunnit stanna bilen på en parkering  på en bensinmack. Han rusar runt till min sida, sliter upp dörren och får av mig byxorna och ser ett huvud. Därefter får han, via mig, instruktioner av barnmorskan hur han ska göra. Då upptäcker han att navelsträngen ligger runt halsen, när jag meddelar detta till barnmorskan säger hon:

-          Dra ut barnet nu!

-          Nej, svarar S

-          Dra ut barnet!

-          Nej, det går inte.

Jag som hör hur bestämd barnmorskan låter inser att hon är rädd att bebisen ska få problem om vi inte får ut den omedelbart så jag krystar allt vad jag kan samtidigt lyckas S lirka av navelsträngen och ut slinker en hal och blöt bebis. Vi konstaterar att den andas och sedan vill de att vi ska torka av den eftersom det är ca -15 grader ute. Inte sjutton har vi något i bilen att torka av en bebis med! Men till sist lyckas vi i alla fall rota fram en halsduk att linda in bebisen i. Vi och vi förresten. Jag ligger fortfarande fastspänd i bilen med vinterjacka och bilbälte på.  I telefonen konstaterar de att klockan är 01:40 och så vill de gärna veta könet. Ingen aning, det är kolmörkt och bebisen är fortfarande kladdig. Så dyker ambulansen upp och vi lägger på.


Tjejen i ambulansen konstaterar att vi fått en pojke. Hon vill egentligen inte klippa navelsträngen innan vi kommer till sjukhuset men inser att för att lyckas tråckla ut oss båda ur bilen måste hon det. S blir erbjuden att klippa den men han tycker att det inte behövs, utan känner sig rätt delaktig i förlossningen som det är...


Så får jag hjälp ut ut bilen och upp på en bår och äntligen får jag hålla i min lille kille på riktigt. Vi sitter inlindade i en filt och ambulansen beger sig till förlossningen. Innan vi åker frågar de om S känner att han klarar att köra själv, vilket han säger att han gör. (Fast han har berättat efteråt att han satt en stund i bilen och andades lite innan han körde efter oss.)  Väl på sjukhuset konstaterar de att lillen är lite nerkyld så S får sitta hud-mot-hud och värma honom medan jag levererar en moderkaka och blir sydd. Från att några timmar tidigare ha känt att det där med att föda barn inte var något för mig inser jag plötsligt att min kropp är som gjord för det här. Från det att krystvärkarna satte igång har jag knappt haft ont alls och trots att förlossningen gått så snabbt behöver jag bara två stygn. Från det att vi kom in första gången tills dess att han var ute har det endast gått fyra timmar! Vi får ligga kvar på förlossningen till sextiden på morgonen då lilleman återfått en temperatur på 37 grader.

Lilleman fick en röd mössa, dagen till ära. Alla andra dagar på året får man en vit.



Grattis på födelesdagen

vår älskade julklapp!

och

GOD JUL

till alla er andra


Ny färg

Även jag har blivit julfin. Ny hårfärg:

Mer julstök

Igår julstökade vi hemma hos mamma (mormor). Det gjordes paté, lax, strömming och en hel massa annat.




Karin klädde granen




Bengt hjälpte till,  även om han inte förstod varför man skulle hänga upp de roliga leksakerna i granen...




Vidar fixade lite han med




Sötaste lilla julgrisen!


Bengan tyckte inte om att matte hade en ny bebis



Lucka 23



Den 23:e december, dagen före julafton. Tio dagar över tiden... Jag hade en kompis som var beräknad samma dag som mig och varje morgon beklagade vi oss för varandra att inget hänt under natten, den här natten heller. Jag var trött på att vara gravid och trött på att inte kunna göra upp planer  ifall bebisen skulle komma. Så när mamma frågade om vi kunde ha uppesittarkväll hemma hos oss sa jag självklart ja. Det kom ju ändå aldrig någon bebis.


På förmiddagen den 23:e började det dock kännas lite annorlunda och vi hade sista träffen med barnmorskan inbokad den morgonen. Jag sa till henne att det kändes som att det nog blir en julklapp i alla fall. Sedan åkte vi till ICA Maxi där vi träffade en mamma ur föräldragruppen, minns att jag sa även till henne att något var på gång. Trots det så tyckte jag ändå att det var helt OK att hela familjen dök upp på eftermiddagen den 23:e, mamma fick jour så jag ställde mig dessutom och lagade större delen av middagen själv till nio personer.


Efter middagen stod jag och syrrans pojkvän i det blivande bebisrummet och tittade på hur det skulle tapetseras när det började kännas konstigt. Jag gick på toa och upptäckte att vattnet hade gått. Smet iväg och bytte kläder och passade på att messa kompisen: ”Det blir på julafton, vattnet har gått”. Sedan gick jag in i vardagsrummet där de andra satt och drack kaffe. 

-          Varför har du bytt kläder, undrade mamma.

-          Därför att vattnet har gått, svarade jag lugnt.

-          Jaha, sa hon och fortsatte dricka sitt kaffe precis som alla andra runt bordet.

Så får någon plötsligt syn på S:s chockade min och brister ut i skratt. Han kan inte riktigt förstå att alla är så lugna. Själv tänker jag att det nog lär ta ett tag till eftersom jag fortfarande inte fått några värkar.


Strax därefter bestämmer sig dock alla för att åka hem och vi ringer upp till förlossningen. Barnmorskan som svarar tycker först att jag ska stanna hemma lite till men eftersom det är lite blod i vattnet så bestämmer vi att jag ska komma upp, har även börjat få lite svaga värkar med 5-6 minuter i mellan. Blir visad till ett rum och kopplad till maskinen som mäter värkarna, efter bara ett par värkar börjar det göra riktigt ont och efter ytterligare 2-3 värkar klarar jag inte av att ligga kvar. Dessutom börjar jag kräkas efter varje värk och håller därför mest till inne på toan. Det gör så fruktansvärt ont på varje värk och jag inser att det här är bara början. Jag vet att jag har låg smärttröskel men det här känns löjligt eftersom jag redan nu vill ge upp. Talar om för S att jag tyvärr inte är skapt att föda barn och att det här aldrig kommer att gå. För mig själv hoppas jag att någon ska komma och avsluta mitt lidande, visualiserar mig själv med ett skott mellan ögonen då det i det läget kändes som mer humant än att forsätta med förlossningen.


När barnmorskan kommer in och gör undersökningen är jag endast öppen en halv centimeter och hon förseslår därför att jag ska åka hem med en sovkur och komma tillbaka på förmiddagen därpå. Hon förklarar att sovkuren innehåller smärtstillande, värkhämmande och ett halvt sömnpiller.

-          Får jag ta tabletterna NU?

-          Ja

-          Och värkarna kommer att stanna av?

-          Ja

-          Ge mig tabletterna!


Så beger vi oss hemåt. Vilken mardrömsfärd! Att vara på sjukhuset med värkar var illa men där kunde jag ju i alla fall röra på mig. Att vara tvungen att sitta stilla i bilen fastspänd med bilbälte var fruktansvärt! Jag försökte profylaxa men det hjälpte inte det minsta utan slutade bara med en lång harang av svordommar över den jäkla kursen som inte hjälper det minsta.


Forts. följer


Lucka 22

Vidar döptes på Alla Hjärtansdag, 7 veckor gammal. Vi var tvugna att ta det ganska tidigt eftersom hans Gudmor skulle resa till Australien i 5 månader. Det var ett fantastiskt vinterväder med massor av snö.





Här har vi Vidar med alla sina doppresenter. 45 personer hade vi hemma på fika efter dopet, det tycker jag var rätt strongt av oss så tidigt efter att han var född. Men så hade vi en hel del hjälp också.









På begäran - Vidar på promenad


Julfint

Sådär, då var det bäddat med jullakanen.

Lucka 21

Fler bilder med fyra generationer. Här med gammelmormor och gammelmorfar.


Lucka 20






Mammas lilla diskare





Julgranen är klädd

S fick det ärofulla uppdraget att själv välja julgran, blev rätt bra tycker jag.


Så här ser granen ut när S har hängt dit allt sitt pynt


Sen gick övriga familjen loss med sitt pyntande. Jag hängde dit och Vidar plockade bort.



Lucka 19

Här är mitt försök att fota en bild till Vidars födelseannons. Hundarna hade vänligheten att se till att öronen var rena innan fotografiet togs.









Kvällens efterrätt


Världsvan bebis

Här i vår familj äter vi minsann kinamaten med pinnar



Lucka 18

Fyra generationer pappor och pojkar på en bild.

Mammas lilla hacker












Lucka 17




Ettårs-kontroll

Igår var det ettårs-kontroll. 79 cm lång och 11,5 kg tung var Vidar. Och så fick han sprutor. Inte kul! Helt nyvaken var han och så kommer det elaka tanter och sticks.

Omplåstrad

Lucka 16




Lucka 15






Misstänkt

Igår var min bror här. Idag hittar jag ett öppet paket bland julklapparna. Gissa vems paket det är... Just det, min brors. Mycket suspekt!


Eller så är det bara limmet som är dåligt... Vad vet jag.

Lucka 14








Lucia

Vi började dagen med frukost framför TV:n




Fast sladdar är ju mer spännande än lite Luciasång


Sen tvingade mamma på Vidar en tomtedräkt och (ve och fasa) en tomteluva.


Vilma tröstar


OK då du kan väl få ett par bilder...






...men sen åker skiten av!


Sådärja!


Sen åkte vi till öppna förskolan och och gick i luciatåg och fikade. En hel radda med pepparkakor och tomtar hittade vi där.




































Lucka 13

BF=beräknad födelse. Men inte ville den lille killen titta ut. Förra vintern var det som sagt mycket snö. Oj, vad jag skottade! I hopp om att få igång förlossningen, men inte då!

När Vidar väl var född vågade vi oss inte ut på flera veckor eftersom temperaturen höll sig på 15-20 minusgrader mest hela tiden. Här är bilder på vår första promenad, då var det "bara" 9 minusgrader ute.







Ny sänglampa

S hade vänligheten att installera en ny leksak till Vidar igårkväll.















Lucka 12

Vidar Nyckelpiga. Pyjamasen hade jag köpt innan Vidar föddes och bestämt att han skulle ha på sig när han åkte hem från BB. Köpte även matchande randiga strumpor. Kommer ihåg att jag smög in rätt ofta i hans blivande garderob och kikade på de där söta små kläderna och försökte föreställa mig att de snart skulle fyllas av en väldigt liten person.







Bakat och klart

Broder M beställde småkakor till jul. Check!


Lucka 11

Mina fina killar!



Lite nya filmer

Försökte filma när Vidar går - nu börjar han nämligen tycka att det är så roligt att han försöker mest hela tiden. Ett tiotal steg blir det nog innan han ramlar.
´



Här hittade han en bok istället...

Lucka 10

Vidar med gammelfarmor





Rensat

Jag har varit duktig och rensat i garderoben, nästan två kassar blev det. De som känner mig lite halvbra skulle nog kunna tycka att det borde nog rensas ut minst det dubbla ur mina garderober. Men de som känner mig väl vet vilken bragd det är för mig att skiljas från så här mycket på en gång.


Dagens outfit


Lägg gärna märke till hur vi matchat maten med klädseln




Lucka 9








Vidar provar pepparkaka












Lucka 8

Det tog några dagar innan vi bestämde vad Vidar skulle heta. Länge gick han under namnet Jesus Toyota Statoil. När vi precis hade blivit gravida tyckte vi att Edvin var väldigt fint och senare tog vi fram en lista med 10 tänkbara namn.

- Arvid
- Edvard
- Edvin
- Einar
- Eskil
- Filip
- Harald
- Jack
- Melker
- Tage

När han väl kom stod det till sist mellan Egon och Vidar (som ni ser var inget av de namnen med på listan).

Hade han blivit en flicka hade han troligen hetat Eira















Första steget...

...taget i Operation Köksuppfräschning. Det här har jag längtat efter sedan vi flyttade in!

Don´t mind the stök, please!







Lucka 7

Innan vi var på ultraljudet var vi beräknade till den 7 december. Oj, vad jag gick och hoppades att ultraljudet skulle ha fel och att han skulle komma de 7:e.

Här en bild på S med Vidar i bärselen som han fick av farmor och farfar.

Vem lurar vem?

Jag som blandar mixad majs i fisken för att få Vidar att äta den eller Vidar som får mig att göra det?


Lucka 6

Eftersom jag gick så länge över tiden var Vidar alldeles torr och fjällig när han kom ut, något man nästan kan se på de här bilderna.

Här poserar han med två presenter från faster H. En sköldpadda som hon virkat själv samt den coolaste bodyn, inhandlad i London.



Paketinslagning











Glad 2:a advent på er!

Lucka 5



Sötaste barnet i den sötaste overallen! Vidar fick den av S:s faster (eller gammelfaster, fast det får man inte säga så hon hör) och hennes man. Välanvänd förra vintern som var fruktansvärt kall och snöig.

Tidig födelsedagspresent

Mormor och morfar tyckte det var bäst att Vidar fick sin present innan snön försvinner.




Vi har redan varit ute och provat den och den här gången fick kameran följa med.
































Pepparkakorna är klara!

Egen deg är ett måste!

Ny leksak till Vidar?

När jag köpte den här dammvippan så påstod S att den säkert kommer bli en Vidar leksak och inte användas till att damma med.

Inte då!





Vidar dammar för fullt! Det kan väl varenda människa se?

Lucka 4

Väl hemma kom en nyfiken familj på besök och lämnade en laddning julmat. Vilma kollade nyfiket in det lilla knyttet medan Selma helt ignorerade byltet i mattes famn.






Morgonpromenad

Äntligen har temperaturen hamnat på en dräglig nivå igen och dessutom har det kommit mer snö! Perfekt! Vi drog på oss alla kläder och tog fram "tefatspulkan". Vidar blev jätteglad när han såg den och ville genast ut. Jag var lite nervös för att det skulle bli trassligt med hundkoppel  och pulkasnören men det gick så bra så! Vi gick till och med i skogen och Vidar var på toppenhumör hela tiden.

Jag hade gärna visat massa snö- och skogs bilder på glada hundar och barn. Men hey, jag är ingen övermänniska! Koppel, pulka OCH kamera? Nä, där går nog min gräns. Istället får ni bilder från när vi kom hem.




 

Koll på läget

Vidar vet hur man gör! Man kan inte bara sno datormusen, även musmattan måste med.

Lucka 3

Förlossningen gick så snabbt och därefter kändes det så bra att vi redan tröttnat på att vara på BB på julaftonskvällen. Så på juldagen åkte vi helt sonika hem. Eller som en av barnmorskorna på BB skrattande sa: Ni klarar ju ändå allt själva (förlossningar till exempel) så ni behöver ju inte oss.



En liten tipslista

Om man vill att ens sambo ska se att man har dammsugit kan man...

1. Placera dammsugaren så att han snubblar över den när han kliver innanför dörren.

2. Blogga om det och hoppas att han läser det.

3. Göra båda ovanstående punkter.


Lucka 2

Bild på när vi kommit upp till BB. Vår älskade lilla sumo-brottare.

Nyklippt och mer lik mormor än någonsin




Vidar skruvar lite

Hjälpsam som alltid.




Lucka 1

Vidar förlöstes ju som bekant av pappsen i bilen. Vi fick vara kvar några timmar på förlossningen eftersom lilleman blivit nerkyld i den kalla bilen innan ambulansen kom. Här är bilder på Vidars första bad.